Brudbröd

Brudbröd är Smängens okrönta drottning. De rosa knopparna, den underbara vita nyansen på de utslagna kronbladen och den spännande formen på frö och fröställningar. Meditation över brudbrödens skönhet en stilla sommardag är en säker väg till ängfullness.

En äng på ett naturreservat på Österlen, mättad med brudbröd, gjorde mig förälskad i örten. Till skillnad från de flesta örter är den tillräckligt vacker i sig, behöver inga kontraster. Men, ljuvliga kombinationer med brudbröd kan ses på vägkanterna mellan Ljugarn och Holmhällar på sydöstra Gotland. Inte minst orkidéer tillsammans med brudbröd ger en spännande bild.

En bädd för brudbröd blev det första lyckade projektet på Smängen. Tanken var att skapa en bädd som liknar en växtplats där jag sett brudbröd i naturen. Jag grävde ett hål på en halv meter invid berget. I botten lade jag rikligt med kompost och även näring. Ovanpå lade jag två decimeter sjösand. Pluggplantor inköptes från Pratensis och planterades i sanden. De hittade ner till näringen och blev kraftfulla redan första året. Rikligt med frö producerades, dessa skördades och lades ut nära bädden, där jordmånen var den ursprungliga. Direkt sågs nya plantor. De första åren höll jag undan andra växter från bädden och lät bladrosetterna vara intakta (inget slåtter). För varje år sågs alltfler stängler, och bladrosetterna utanför bädden klipptes ned till en centimeter, samma höjd som gräset. Ett år torkade knopparna på exemplaren i bädden, samtidigt som de frösådda exemplaren blommade ståtligt. Jag tänkte då att gräs och övriga växter hindrade avdunstning vid vind och slutade rensa bädden. På Smängen hävdar sig brudbröd väl mot gräs och tål slåtter. Och, på Smängen tycks de plantor som etablerat sig aldrig tröttna, de återkommer år efter år och utgör sommarens höjdpunkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *