Frö från liten blåklocka, väddklint och myskmalva

Förenklad skörd och spridning av frö

Dagen före avresa från sommarhuset tog jag några timmar med att skörda och sprida frö på Smängen. Under många år har jag spridit frön från liten blåklocka över stora delar av ytan, ett bestånd av örten som trivs i kanten av Smängen producerar en stor mängd frö. Just i år, då junitorkan höll tillbaka gräs och midsommarens blomster, har örten gett mer färg än tidigare, rimligen tack vare denna årliga fröspridning. Vissa exemplar tycks ha etablerat sig ordentligt – vi får se om de blir lika vackra nästa år. Liten blåklocka tycks inte trivas på Smängen när den får konkurrens. Jag skördade och spred fröna direkt och koncentrerade mig på torra ytor, med förhoppningen om ännu mer blå färg nästa års sensommar och höst.

Väddklint gör mig orolig, exemplar som växer nära huset blir höga och vildvuxna och örten tycks ha lätt för att gro på Smängen och konkurrera ut närliggande växter. En del frö har redan lämnat sin kapsel. De som var kvar skördade jag och spred längst bort från boningshuset men även utanför Smängen på en strandäng.

Myskmalva är som vackrast, och smälter bäst in i helheten, med kortvuxna exemplar. De kan även blomma sent, fram till frosten kommer. Jag har varit något tveksam till att sprida örtens frö då stora exemplar sticker upp långt ovanför omgivande växtlighet och stör estetiken. Men, när jag ser hur myskmalva, bockrot och flockfibbla kan ge god färg, en och fin kombination, nu under augusti och september har jag ändrat mig och sprider fröna över hela ytan.

Säkerligen blir effektiviteten lägre när jag  sprider fröna direkt än om jag torkade kapslarna och tröskade ut dem. Men det känns trevligare och är logistiskt enklare att sprida direkt. Så fick det bli denna gång.

Beståndet av liten blåklocka (12 juli) som nu i augusti gått i frö.
Beståndet av liten blåklocka (12 juli) som nu i augusti gått i frö.

2 reaktioner på ”Frö från liten blåklocka, väddklint och myskmalva”

 1. Hej!
  Vet inte om du har frågespalt på din smäng men försöker:
  Jag vill ta frö från stor blåklocka och undrar hur länge efter blomning man måste vänta för att få grobart frö.
  Samma fråga för den lilla blåklockan
  Dom blommar ju fortfarande men många klockor har vissnat.
  Mälardalen, Enköping
  Hälsningar
  Anders Nyman 🐞

  1. Gullviva och tjärblomster, exempelvis, har kvar sina frön länge med torra ”fodral”. Det är tydligt när vi kan skörda. Som du skriver är det knepigare med blåklocka. När det gäller liten blåklocka har jag skördat samtliga i ett bestånd när några har skiftat färg och blivit bruna. De har fått torka i en öppen plastpåse, blivit mixade med såjord och därefter har jag spridit blandningen. Såjorden har tillförts för att fröna skall nå en större yta. Om jag minns rätt brukar stor blåklocka ha intakta kapslar vid slåttern i september och då är de mogna. År med lägre ambitionsnivå har jag spridit kapslarna direkt efter att de klippts av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *