Att anlägga en äng i trädgården.

Fjärilssmängen

Betydligt färre fjärilar idag än igår

Igår sågs ett stort antal, i varje ögonblick då solen lyste i storleksordningen 30, exemplar av nässelfjäril och tistelfjäril på gräslök och vänderot. Idag är antalet betydligt färre, men fjärilarna ses även på andra örter som prästkrage, blåeld och tjärblomster. En blåvinge, vitfjäril och vingklippt makaonfjäril noteras även. Även tidigare år har jag observerat att ena dagen uppvisar ett stort antal exemplar av nässelfjäril och att dagen efter, med ett liknande väder, antalet är betydligt lägre.

Makaonfjäril på blåeld 14 juni 2019. De blå nyanserna på blåeld och fjärilen tycks lika.

 

Tistelfjäril i stort antal – några timmar i paradiset

Nässelfjäril, tistelfjäril och gräslök

Det regnade intensivt under natten, morgonen var blöt. När solen bröt igenom molnen kunde jag konstatera ett trettiotal exemplar av tistelfjäril och nässelfjäril på gräslöken. Har inte sett något liknande tidigare. Många exemplar av tistelfjäril var bleka och hade defekter. Enligt en artikel i Forskning och Framsteg flyttar tistelfjäril 1500 mil, från Afrika och hit och sedan tillbaka. Fascinerande. Ibland avbildas paradiset som fjärilar och blommor – idag fick jag ett antal timmar i paradiset.

Fyra tistelfjärilar på gräslök – 13 juni 2019
Nässelfjäril och gräslök – 13 juni 2019
Två nässelfjärilar vid gräslök – 13 juni 2019. Blå och lila nyanser. 
Två tistelfjärilar vid gräslök – 13 juni 2019
Tistelfjäril vid gräslök – 13 juni 2019

 

Prästkrage försvann

Perenn betyder inte för alltid

I år är prästkragen helt borta från ytan bakom brudbröd, vilket kan ses när årets bild jämförs med den från 2017. Ett stort antal av örterna på Smängen kommer och går på olika ytor, örter som anses fleråriga. Det tycks mig som om det viktiga även för en så här liten yta är att bygga upp en fröbank; olika år gynnar olika örter och med tiden blir det vackert fast på olika sätt. Brudbröd är dock en bland flera örter som tycks återkomma år efter är.

Brudbröd, en ensam vallmo och i bakgrunden blåeld. 12 juni 2019.
Brudbröd, prästkrage, blåeld och blåklocka 25 juni 2017.

Nu är Smängen som vackrast

Vårens sena örter och sommarens tidiga blommor tillsammans

Kylan och regnet har gett en fin och lång blomning de senaste veckorna. Försökte hitta nya kombinationer med kameran.

Svärdslilja, vänderot, trädgårdsnattviol och ängsnäva 12 juni 2019.
Tjärblomster, vänderot, bergsyra och och strandglim. I bakgrunden gräslök och brudbröd. 12 juni 2019.
Brudbröd, en ensam vallmo och i bakgrunden blåeld 12 juni 2019.
Blodnäva, käringtand, backnejlika och prästkrage 12 juni 2019.
Backglim, prästkrage och käringtand 12 juni 2019.

Mandelblom – ökar och minskar

Underbar vårfärg

För första gången har mandelblom minskat inom ett område. Den har nästan övergivit den växtplats där de initialt köpta plantorna planterades och där den vissa år varit mycket talrik. Mandlarna har klarat mycket torra somrar, men kanske har svårare att överleva den torra vår vi haft i år. Eller – uppkommer en näringsbrist? Samtidigt har örten vuxit ut på många andra platser, här med trift. Mandelblom – en av Smängens mest efterlängtade blomkorgar.

Trift och mandelblom 27 maj 2019.
Mandelblom 4 maj 2019

Gräslök – färgsättare i slutet av maj

Lila bollar

Just nu (27 maj, 2019) är gräslök och tjärblomster viktiga färgsättare. Gräslöken växte ut över ett område med ett tunt jordlager ovanför berget. Fröna kom från kryddsamlingen. Vatten från berget bakom Smängen rinner genom området efter regn. Från denna yta har örten spridit sig över Smängen, går fint ihop med tjärblomster och ger en spännande kontrast till strandglim.

Gräslök och tjärblomster 27 maj 2019
Gräslök och strandglim 27 maj 2019
Gräslök 27 maj 2019

Tuktad gräsmatta eller ängsmark – klimat och fauna

  • Mindre koldioxid och fler blombesökande insekter

Ett ambitiöst projekt vid Statens Lantbruksuniversitet har kartlagt utsläpp av koldioxid samt förekomst av daggmaskar och vissa pollinatörer på golfbanor och olika gräsytor i Uppsala, Göteborg och Malmö. Här får vi vetenskap bakom sloganen att anlägga en äng i trädgården kan ses som klimataktivism. Min drivkraft har varit glädjen med färg och form, att se örter växa och lära mig våra vanligaste örter. Men, trevligt att Smängen även gör gott för helheten. Klicka nedan om du vill se en PDF av rapporten.

Maria Ignatieva. En handbok. Alternativ till gräsmatta i Sverige – från teori till praktik. ISBN (tryckt) 978-91-85735-41-9. ISBN (elektronisk) 978-91-85735-42-6.

Tusensköna, förgätmigej och en skelört. Gräsyta vid hyreshus, nära Eriksdalsbadet, Stockholm.
Backnejlika, blodnäva och prästkrage. Frösådda plantor som hittat till varandra. 25 juni 2017 klockan 11 19.

Spaning: äng i trädgården framtidens klimataktivism

Lysande spaning av Maja Aase

Lyssna på spanarna, PI, klicka här. Maja Aases spaning gjordes den 17 maj och börjar vid 29.14. Hon ser ängsblommor i trädgården som en ny form av klimataktivism, “Våga vara vild”.

Helena von Zweigbergk, Maja Aase och Jonathan Lindström. Foto: Ronnie Ritterland/Sveriges Radio
Skogsviol 4 maj 2019
Mandelblom 4 maj 2019
Uppfattar detta som en styvmorsviol då den mäter drygt en centimeter. Kan inte utesluta att det är ett frö från en pensé som grott ute på Smängen. 27 april 2019.
Vitsippa, “Blue eyes”, 26 april 2019.