Insektsträdgård – spännande småkryp

En värld att upptäcka

En kort tid en solig dag  på Smängen. Detta par observerade jag under åtminstone fem minuter på två olika växter. Mest förvånades jag över de dramatiska konvulsionerna.

Efter att ha sett bilderna skriver Mattias Forshage, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet: “Flugorna som parar sig är parasitflugor av släktet Cylindromyia, trevliga lite blomflugelika djur som utvecklas som parasitoider på bärfisar.”

En okänd värld som öppnar sig och tacksamt att Naturhistoriska riksmuseet ger mig guidning. Tack, Mattias Forshage!

Bröllop 12 juli 2019.
Bröllop på harklöver 12 juli 2019.
Bröllop på harklöver 12 juli 2019.

Ordet guldbagge hade jag hört förut, men inte tänkt på att det är en skalbagge. Detta är en gräsgrön guldbagge; förutom färgen (som inte är olivgrön) känns den igen på pannåsen. Detta lärde jag mig av Mattias Forshage, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet. Han skriver även: “Vad jag inte nämnde om guldbaggarna, eftersom det var fältbilder där man inte fick välja vinkeln, är att det kanske allra enklaste sättet att säkert skilja de två vanliga guldbaggearterna är att titta på undersidan. Det finns en liten knopp mellan mellanbenen (som heter mesosternalapofys) som är plattad hos den olivgröna guldbaggen och kulformad hos den gräsgröna guldbaggen.”

Gräsgrön guldbagge på strätta 12 juli 2019.
Gräsgrön guldbagge på strätta 12 juli 2019.
Gräsgrön guldbagge på strätta 12 juli 2019.

Denna lilla varelse tror jag att jag sett tidigare på Smängen, bekräftat av Mattias Forshage som Rhagyonycha fulva.

Rhagyonycha fulva (kanske) 12 juli 2019