Läsarfråga om slåtter

Det som jag funnit enklast är att klippa ned med röjsåg till ungefär 15 centimeter. Det gör jag efter att ha skördat de frön som jag vill återföra, det är inte så att frökniparna släpper sina frön när stängeln torkar. De arterna har vinterståndare, frökapslarna är kvar över vintern – kanske för att fåglar skall äta och sprida dem. Efter att ha tagit ner klippet fortsätter jag med gräsklippare. Det kan diskuteras vilken klipphöjd som är bäst. Om bara några centimeter sparas så håller sig ytan prydligt längre och de höga gräsen försvinner fortare, är mitt intryck. Samtidigt så blir rosetter av trift och gulkämpar skadade. De första åren slog jag med lie, men det är omöjligt för mig att få en så låg klipphöjd med lie som jag menar en smäng behöver. Slåtterbalk har jag ingen erfarenhet av. Jag har även använt trimmer, men det redskapet är vekare än röjsåg för den höga klippningen och mindre effektiv än en gräsklippare för den låga.

Se videon om att återföra frön.