7 november. Liten blåklocka, timjan, scabiosa triandra och blåeld ger lite färg. De lämnades vid slåttern och efterbetningen.
25 oktober. Några få örter uppvisar blomkorgar.
I år har jag för första gången klippt delar av Smängen med gräsklipparen på den högsta höjden. Där marken är jämn lämnas grässtrån som är ungefär fem till sju centimeter långa. Däremot klipper jag på en lägre nivå där högt gräs dominerar och ambitionen är en smängmatta; det är den yta där vi tog bort sten och jämnade till för fyra år sedan.
18 september. Ungefär 24 örter blommar fortfarande. Rikligt med färg ses från aster, stånds, en sydlig vädd (scabiosa triandra) och ängsvädd. Liten blåklocka ses frekvent. För 14 dagar sedan räknade jag till 45 blommande örter, de flesta med några enstaka korgar. Det blir kallare för varje vecka – höst.
7 augusti. Ingen av de fler än 150 örter jag observerat på Smängen har kvar sina fröer vid slåtter och släpper dem efter att de legat på marken och torkat. Antingen släpper de sina fröer under växtsäsongen eller så behåller de frökapslarna intakta över vintern (vinterståndare). Vissa frön samlar jag nu in och återför direkt eller torkar för återförande. Andra samlar jag in och för bort från Smängen.
27 juni. Toppblomningen är passerad, vissa brudbröd och prästkrage börjar förlora sin färg. Några av högsommarens örter har slagit ut, bland annat vår nationalblomma liten blåklocka.
20 maj. Vitsippa blommar fortfarande. Knoppar ses på brudbröd, skogsnäva och myskmadra.
18 maj. Smultron och stor stjärnblomma har slagit ut. Blommor ses på även på jordreva, knippfryle, nagelört, arv, ängsviol, skogsviol, backsippa, gullviva, mandelblom, vitsippa, gulsippa, svalört, trift och förgätmigej.
17 maj. Kungsängslilja är utblommad och snart har även backskärvfrö tappat sin färg.
16 maj. Det tycks mig som om det händer något varje dygn. Bladrosetter blir större. Knoppar utvecklas. Blomkorgar slår ut. Snart är backskärvfrö utblommad. Blommor ses på knippfryle, nagelört, arv, ängsviol, skogsviol, backsippa, gullviva, mandelblom, vitsippa, gulsippa, svalört, trift och förgätmigej.
10 maj. Värmen har kommit. Samtidigt regn. Nu tar det fart. Sex veckor fram till midsommar, de mest intensiva under året.
7 maj. Gul knippfryle och vårbrodd blommar.
5 maj. Tre dagars regn, blåst, kallt. Våren är kvar i startgroparna. Nästa vecka kommer värmen och då kommer rimligen våren rusa fram. Idag har jag sett en försynt ängsviol och en liten styvmorsviol på Smängen.
2 maj. Påfågelöga, citronfjäril och nässelfjäril flyger. För tredje året i rad blommar vitsipporna som jag planterade 2018. Svalört blommar.
23 april. Backskärvfrö har slagit ut.
22 april. Kungsängslilja har slagit ut.
20 april. I sådden för pluggplantor har ängssalvia precis visat upp groddblad.
Om du redan har en gräsmatta och låter bli att klippa den på sommaren