Stor fetknopp – leker kurragömma

Året efter att jag inköpt 10 pluggplantor av stor fetknopp kunde jag njuta av en vacker blomning i en liten torr bergsskreva där ingenting annat växte. Men, redan året efter var plantorna mindre och har sedan successivt försvunnit. Så här efteråt undrar jag om jag borde ha tillfört gödsel. Att plantorna tröttnade när det ursprungliga gödslet som jag lade i botten på planteringshålorna tog slut. Dock har stor fetknopp vid tre tillfällen dykt upp med kraftfulla bestånd på andra oväntade ytor vid tre tillfällen – för att försvinna året efter. Det är som om örten leker kurragömma.

Stänglar från de kraftfulla bestånden plockades innan kapslarna med frö torkade. Fröna är för små för att vara hanterbara utan stora ansträngningar. Stänglarna lades ut i sin helhet på små ytor där jag visste att gräset brukade torka under sommaren. I år ses en eller två stänglar på olika ställen på Smängen, intressanta distraktioner nära marken. Jag har gett upp tanken att försöka odla fram en större grupp av stor fetknopp som drar till sig blicken. På en varm, blåsig kulle i Loire-dalen såg jag stora vackra bestånd av örten just under vinrankorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *